Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Jos en Trees, 3 jaar Korea > verhalen 2002 > nr 14 dec. 2002

nr 14 dec. 2002


Maandbrief 20021201

De winter begon dit jaar eerder dan we ons van vorig jaar konden herinneren. Sinds de koude inval eind oktober is het alleen maar kouder geworden. Inmiddels vriest het s morgens licht en we zien de zon om half acht nog net boven de berg uitkomen. Als het niet waait is het overigens s middags zeer aangenaam en zelfs warm, want zoals jullie weten staat de zon hier in Gumi zo n 15 graden hoger dan in Nederland.
Het gaat in deze maandbrief voornamelijk over de nieuwe klus waar ik voor ben aangesteld en die me tot nu toe in Hong Kong gebracht heeft, over traditionele Koreaanse kunsthobby s van Trees en van een van onze vrienden en over vogels waar ik me weer voor ben gaan interesseren.

Projectleader in DRL

Last month I already wrote about my appointment as global project leader with the task to implement an in Gumi developed picture tube in 4 other factories. Because of my one-year experience in DRL and my experience as a former project leader in Europe this looks a rather natural choice. Nevertheless, I see it as an important decision by the DRL management (and for me a honor) to give a former Philips man control over such a project. My way of working differs from what DRL is used to, so I have to adjust myself to some DRL customs of course, but until now I feel quite free to handle like in former times. From the beginning on, support was offered by all parties (DRL, PPD and CTO) and my project members are doing a great job. Of course, I had to treat them on a dinner first (Korean customs). Apparently, I forgot to check the financials, but this first mistake was solved smoothly and now I know the rules….Last week we had organized an international Workshop in Gumi with the 4 foreign project managers present and to my great pleasure this 2-days meeting was an example of cooperation. The different cultural company background appeared to be no problem and was even hardly noticeable! The small language problems were easily solved. The social evening, Korean style dinner including alcoholic drinks from China and Mexico, ended with full volume Karaoke singing. Both development bosses (my project principles) were prominently present and they showed their extremely cooperative attitude! From now on, there is a job to do and I will try to follow the culturally interesting details in these monthly letters. In an earlier letter, I already told you that both temperature and humidity in our office were sometimes unbearable. Especially because of the large oven right beneath us in the CDT factory. I discussed this problem with a friendly engineer who explained to me that our office is equipped with the same sophisticated air handling system as in the black matrix room in the factory. On my remark that the production atmosphere was apparently better under control than the atmosphere in the office for the development people, he promised me to think it over. One week later, a temperature and humidity sensor was installed in the middle of the office and indeed: it showed 28 degrees celcius and about 13% relative humidity! Finally, our Mexican desert circumstances could be accurately measured now! The next step is now under construction: a water spray unit and a feedback loop. Next week we can expect a room for people with a real black matrix room air control! Next month I will tell you how this feels.

Hong Kong

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Hong Kong op de 59ste verdieping van -the Centre-, een van de hoogste en meest prestigieuze gebouwen op Hong Kong eiland. Een groep van voornamelijk Nederlanders en Koreanen bestuurt van hieruit ons bedrijf.Vanwege het bijzondere licht design is het gebouw ook s avonds een interessant object. Het bovenste gedeelte is rondom voorzien van horizontale lijnvormige lampen die continu langzaam het hele spectrum van kleuren doorlopen: sprookjesachtig. Met zijn drieen kwamen we vanuit Gumi voor een workshop, waar de directeuren van al onze beeldbuizenfabrieken een belangrijk project presenteerden aan het top management. Het onderdeel waar ik voor ben aangewezen speelt daarin een belangrijke rol en ik mocht daar dan ook een bescheiden presentatie houden om mijn gezicht te laten zien. Na een kort ceremonieel waarin de directeuren hun toewijding voor de 2003 projecten ondertekenden (zie foto, wat dat zou kunnen betekenen),hield de operationele baas, Mr.Cho, een inspirerend praatje. De manier waarop beviel me wel: deze man heeft het vermogen zowel met Koreanen als met Westerlingen om te gaan. s Avonds was er een boottochtje naar Lamma-island georganiseerd met een etentje in een traditioneel visrestaurant. Hong Kong vanaf het maanverlichte water is een sprookje. De stad kent nauwelijks lichtreclames, maar de verlichte wolkenkrabbers tegen de bergen geven toch een heel mooi effect. Het water was overigens zeer woelig vanwege de vele bootjes en schepen die hier rondvaren. Niet iedereen kon dit waarderen en een enkeling moest zelfs over de reling. De eerste ochtend in alle vroegte (we waren s nachts aangekomen) heb ik met mijn groepsleider een tochtje met de kabeltram gemaakt naar Victoria Peak, het hoogste punt op Hong Kong Island. In deze tijd van het jaar is het daar prachtig helder weer en s morgens vroeg is het zicht heel goed. Ook het aantal toeristen is dan nog beperkt. De temperatuur is aangenaam warm, zodat het een heerlijk toeristisch uitje werd. Daarna begon onze lunch vergadering in the Centre. Na een roltrappen aanloop naar de 6de verdieping brengt een snellift je naar de 42ste, vanwaar je uiteindelijk met een andere lift verder kunt naar het LG.Philips Displays hoofdkantoor op de 59ste verdieping. Zowel de weg er naartoe als het uitzicht zijn fenomenaal, maar het kantoor op zich is niet ruimer dan waar wij werken: een gewone kantoortuin. Aardig is hier vele al bekende collega s te ontmoeten die uit Nederland geexpatrieerd zijn en anderen die ik tot nu toe slechts van e-mail kende. Op de terugweg naar huis heb ik mezelf getrakteerd op een Nikon Coolpix 4300, een juweel van een digitale camera die ik tevoren via internet onderzoek had uitgezocht. Voortaan kan ik jullie nog mooiere plaatjes sturen!

Oud fort op de tafelberg

De zondag, weer thuis, hebben we een wandeling gemaakt naar de intrigerende tafelberg waar we iedere dag op weg naar kantoor tegenaan kijken. Cheonsaeng sansong (berg fort) is de platte top van deze berg.Via een bergpaadje met af en toe een gemeen steil stukje krijg je ineens een prachtig zicht op Gumi vanaf 400m hoogte. Men komt hier om te picknicken en om heel hard te roepen! Dat vinden mensen hier leuk. Ook bij Halla-san op Jeju-do werd heel veel en heel hard geroepen., maar daar kreeg je nog een echo terug…. Een oudere Koreaan probeerde ons uit te leggen hoe een Koreaans legermacht dit fort in de 16de eeuw tegen de Japanners verdedigde. Een vrouw trakteerde ons op gekookte zoete aardappel en haar man maakte een foto van ons. Ook vertoonden zich een paar zeer tamme vogeltjes waar ik een paar foto s van maakte. En dat allemaal in een heerlijk warm middagzonnetje: een wintermiddag in Korea hoeft niet slecht te zijn!

Vogels kijken in Korea

Korea bevindt zich op de vogeltrekroute van Siberie naar het zuiden. Zowel in de herfst vanaf eind oktober en in de lente vanaf februari vliegen er ontelbare vogels van en naar hun broedgebied. In de tussentijd blijven er ook miljoenen overwinteren op de vruchtbare moddervlaktes voor de kust, in moerassen en in de grote rivieren, zoals de Nakdong-gang (rivier) die door Gumi stroomt. Vorige keer heb ik vermeld dat we een 38-tal kraanvogels heel laag hadden zien overvliegen bij een vogelgebied aan de Nakdong-gang. Welnu, ik vond een website (http://www.wbkenglish.com) waar deze waarneming nauwkeurig op dag en uur door een ander werd bevestigd! Enkele dagen ervoor waren er zelfs 2500 over komen vliegen. Toen ik geinteresseerd verder zocht vond ik de naam van een Koreaanse biologe die aan deze Engelse website was verbonden en na een paar e-mailtjes bood ze aan me te helpen een telescoop aan te schaffen in Busan. Diezelfde zaterdag zijn Trees en ik met de trein naar Busan gereden. Na een hele aardige dag in de buurt van de Jakalchi vismarkt en de marktstraatjes rond de Busan toren, ontmoetten we Su-kyung bij de camerawinkel en ik heb daar een hele mooie Nikon fieldscope gekocht met een briljant 20-60x oculair. Met zijn drieen in de trein terug leerden we elkaar een beetje kennen. Ze nodigde ons uit om naar een heel bijzonder Wetland te komen kijken (in Woopo, ten zuiden van Daegu), waar zij de wintermaanden waarnemingen zou gaan doen.Toen ik mijn foto van het tamme vogeltje op de tafelberg liet zien, was ze meteen geinteresseerd en vroeg me die foto aan haar op te sturen (nog dezelfde week stond de Alpen heggenmus, want die was het, vermeld op bovenstaande website). Ook wist ze de naam van de vogel die we in de lente op Namhae-do hadden gehoord te identificeren, kortom, ik raakte meer en meer geinteresseerd in mijn oude vogelhobby. Inmiddels ben ik goede vrienden geworden met een Koreaan die ik nu iedere keer tegenkom op een waarnemingplaats aan de rivier. Toen ik vorige week een Zeearend ontwaarde, moest hij zonodig onmiddellijk ene professor Park van de GyeongBuk universiteit in Daegu bellen, die ik daarna overigens netjes te woord gestaan heb….
Ik zal jullie verder niet meer vermoeien met allemaal vogelnamen, maar een feit is dat onze uitstapjes in de wintermaanden een extra dimensie hebben gekregen nu we weer een andere intrigerende kant van Korea ontdekt hebben.

Traditionele Koreaanse schilderkunst

Sinds maart heeft Trees les in traditionele Koreaanse (of Chinese) schilderkunst. D.w.z. ze is in de weer met een gigantische kwast, een inktblok en grote vellen rijstpapier. De eerste maanden mocht ze slechts orchideeenbladeren schilderen, maar inmiddels zijn de bloemen erbij gekomen en mag ze binnenkort haar eerste proeve van bekwaamheid afleggen in het eerste van de vier onderdelen: orchidee, bamboe, bloesem en chrysant.In december mogen alle leerlingen van de cursus hun beste werk tentoonstellen in de bibliotheek van Gumi, voorwaar een grote belevenis voor een westerling in Korea! Als voorbeeld een van de tientallen werken (70x140cm) die Trees nu heeft gemaakt.

De komende presidentsverkiezingen

Er komt schot in de zaak! Teneinde de leidende GNP presidentskandidaat het hoofd te kunnen bieden, hebben de kandidaten MH Roh van de Millennium partij en onafhankelijke MY Chung zich verbonden! Vraag niet hoe, want het heeft weken geduurd voordat ze het eens konden worden wie van de twee nu de meeste kans op een overwinning zou hebben. Uiteindelijk is het MH Roh geworden, die nu in de polls een paar punten voor staat op de conservatieve HD Lee. De voorzitter van de voetbalbond MY Chung, de man achter Guus Hiddink, zal wel heel wat macht krijgen in een eventuele regering. Er wordt gesproken over een machtsdeling zoals in Frankrijk met een president en een premier. Maar eerst moeten ze zien te winnen. Op 19 december is het zover. Op de hoeken van de straten zijn de buigende mensen met de sjerpen om alweer verschenen.

Koreaanse Papierkunst Hanji

Het laatste weekend van november kregen we onze vrienden uit Geoje-do op bezoek. Zij heeft zich gespecialiseerd in het traditionele Koreaans handwerk, Hanji. Van papier en karton worden eerst doosjes of andere gebruiksvoorwerpen gemaakt en daarop plakt men dan allerlei uit papier gesneden gekleurde voorstellingen.Een uiterst precies werkje, maar met heel mooie resultaten. Ze is hier heel goed in en had me een vorige keer een tafeltje in deze techniek beloofd en nu kwam ze met zo n juweeltje aanzetten.

Gumi, 1 december 2002
Groeten van Jos en Trees
  © 2007 - 2024 www.zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer